Selecteer een pagina

Marieke – de hele cirkelrok

Marieke is de klassieke cirkelrok. Lekker wijd, uitlopend vanuit de taille. De mogelijkheden zijn eindeloos. Gebruik haar voor een lekker luchtig zomerrokje, of in combinatie met een ander patroon voor een fit & flare jurk. Maak haar lekker retro met een petticoat eronder. Een zwierezwaairokje voor je dochter. Of jezelf natuurlijk.

Over het patroon

De naam zegt het al: Marieke is een hele cirkel stof, met in het midden een kleinere cirkel uitgeknipt voor de taille. Zo krijg je een rok die bij de zoom heel wijd is (al gauw een zoom van meters lang) zonder veel bulk bij de taille.

Een cirkelrok uit één stuk, of meer?

Je kunt Marieke vooral voor meisjes- en kleinere damesmaten uit één stuk knippen. Dat is lekker makkelijk als je haast hebt. Wij naaien ook graag een variant met een voor- en achterpand. Zo heb je namelijk zijnaden waar je ook zakken in kunt zetten. En misschien wil je juist meer panelen. Om een langere cirkelrok in jouw maat op de breedte van de stof te laten passen. Of omdat je smalle stroken van verschillende stoffen wil gebruiken voor een patchwork-achtig effect. Of om te voorkomen dat je zoom ongelijk uitzakt bij het gebruik van een minder stabiele stof.

Daarom heb je de optie om te kiezen uit hoeveel panelen je Marieke wil maken. Onze generator maakt alle berekeningen, en voegt de naadwaarde automatisch voor je toe. Ook kun je zien hoe breed het patroon is, en hoe breed je stof minstens moet zijn voor dit patroon, voordat je het downloadt.

Hoe gebruik ik Marieke?

Dit gratis patroon is alleen voor het rokdeel zelf. De naadwaarde van 1 cm is in dit patroon inbegrepen en zichtbaar gemaakt door middel van een stippellijn. Een zoomtoeslag hebben we niet aangegeven; die hangt ervan af hoe breed je je zoom wil maken. Wat voor tailleband je wil maken, of je er een rits in zet, en of je deze rok in combinatie met het bovenlijfje van een jurk wil gebruiken, dat bepaal je allemaal zelf. Wel geven we hieronder een paar voorbeelden.

Maak jouw patroon

A back-end form will be loaded here.

Voorbeeld 1: de tricot rok met elastische tailleband

Bij dit voorbeeld gaan we uit van een rekbare stof. Voor deze variant gebruiken we elastiek van 2 cm breed. Gebruik in de generator bij ‘tailleomvang’ de precieze tailleomtrek, en de gewenste lengte plus ruimte voor je zoom.

Voor de tailleband neem je een rechthoek stof van 6 cm hoog (twee keer 2 cm plus 1 cm naadwaarde aan beide kanten) en de tailleomtrek plus 2 cm (1 cm naadwaarde aan beide kanten). Naai de smalle kanten met goede kanten tegen elkaar, zodat je een cirkel hebt. Vouw dan de strook in de lengte met verkeerde kanten tegen elkaar en pers de vouw.

Speld de tailleband met goede kanten tegen elkaar op de rok, en stik met een naadwaarde van 1 cm. Laat een deel open om het elastiek doorheen te halen.

Meet het elastiek om de taille, en voeg aan iedere kant 1 cm naadwaarde toe. Haal (bijvoorbeeld met behulp van een grote veiligheidsspeld) het elastiek door de tailleband, en stik de uiteinden aan elkaar vast. Sluit ten slotte het laatste deel van de tailleband, en werk de naad af.

Voorbeeld 2: de katoenen rok met elastische tailleband

Deze rok maak je van een niet-rekbare stof, weer met elastiek van 2 cm breed. Je kunt nu niet zomaar de precieze tailleomtrek gebruiken in de generator. Dan krijg je de rok namelijk niet over je heupen heen. In de generator voer je dus bij ‘tailleomvang’ de omtrek van je heupen plus 1-2 cm in. Je tailleband knip je op dezelfde lengte plus 2 cm naadwaarde, en 6 cm hoog. Verder is de werkwijze hetzelfde als bij de tricot rok uit voorbeeld 1.

Voorbeeld 3: de jurk met taillenaad

Heb je een patroon voor een jurk met een rechte naad in de taille, dan kun je Marieke gebruiken in plaats van de rok die bij dat patroon hoort. Meet daarvoor de onderrand van het bovenlijfje, exclusief naadwaarde. Dat is de maat die je in de generator invoert als tailleomvang. Speld bovenlijfje en rok met goede kanten op elkaar, en stik aan elkaar vast.