Selecteer een pagina

Aafke – de kwart cirkelrok

Denk je dat een cirkelrok altijd wijd en fluffy is? Nee hoor! Ontmoet Aafke, het meest gestroomlijnde zusje uit de familie. Als kwart cirkelrok heeft Aafke een klassieke A-lijn, zonder figuurnaden. Maak haar in 70s-stijl uit corduroy, of juist uit een vrolijk lentestofje.

Over het patroon

Aafke bestaat uit een kwart cirkel stof, met een kleinere kwart cirkel uitgeknipt voor de taille. Het resultaat is een rok die glad over de heupen valt en maar iets uitloopt aan de onderkant.

Een kwart cirkelrok uit één stuk, of meer?

De snelste manier om Aafke te naaien is door haar te maken uit twee delen: een voor- en achterpand. Maar misschien wil je juist meer panelen. Voor decoratieve naden. Of omdat je smalle stroken van verschillende stoffen wil gebruiken voor een patchwork-achtig effect. Daarom heb je de optie om te kiezen uit hoeveel panelen je Aafke wil maken. Onze generator maakt alle berekeningen, en voegt de naadwaarde automatisch voor je toe. Ook kun je zien hoe breed het patroon is, en hoe breed je stof minstens moet zijn voor dit patroon, voordat je het downloadt.

Hoe gebruik ik Aafke?

Dit gratis patroon is alleen voor het rokdeel zelf. De naadwaarde van 1 cm is in dit patroon inbegrepen en zichtbaar gemaakt door middel van een stippellijn. Een zoomtoeslag hebben we niet aangegeven; die hangt ervan af hoe breed je je zoom wil maken. Wat voor tailleband je wil maken, of je er een rits in zet, en of je deze rok in combinatie met het bovenlijfje van een jurk wil gebruiken, dat bepaal je allemaal zelf. Wel geven we hieronder een paar voorbeelden.

Maak jouw patroon

A back-end form will be loaded here.

Voorbeeld 1: de tricot rok met elastische tailleband

Bij dit voorbeeld gaan we uit van een rekbare stof. Voor deze variant gebruiken we elastiek van 2 cm breed. Gebruik in de generator bij ‘tailleomvang’ de precieze tailleomtrek, en de gewenste lengte plus ruimte voor je zoom.

Voor de tailleband neem je een rechthoek stof van 6 cm hoog (twee keer 2 cm plus 1 cm naadwaarde aan beide kanten) en de tailleomtrek plus 2 cm (1 cm naadwaarde aan beide kanten). Naai de smalle kanten met goede kanten tegen elkaar, zodat je een cirkel hebt. Vouw dan de strook in de lengte met verkeerde kanten tegen elkaar en pers de vouw.

Speld de tailleband met goede kanten tegen elkaar op de rok, en stik met een naadwaarde van 1 cm. Laat een deel open om het elastiek doorheen te halen.

Meet het elastiek om de taille, en voeg aan iedere kant 1 cm naadwaarde toe. Haal (bijvoorbeeld met behulp van een grote veiligheidsspeld) het elastiek door de tailleband, en stik de uiteinden aan elkaar vast. Sluit ten slotte het laatste deel van de tailleband, en werk de naad af.

Voorbeeld 2: de katoenen rok met elastische tailleband

Deze rok maak je van een niet-rekbare stof, weer met elastiek van 2 cm breed. Je kunt nu niet zomaar de precieze tailleomtrek gebruiken in de generator. Dan krijg je de rok namelijk niet over je heupen heen. In de generator voer je dus bij ‘tailleomvang’ de omtrek van je heupen plus 1-2 cm in. Je tailleband knip je op dezelfde lengte plus 2 cm naadwaarde, en 6 cm hoog. Verder is de werkwijze hetzelfde als bij de tricot rok uit voorbeeld 1.

Voorbeeld 3: de jurk met aangerimpelde rok

Heb je een patroon voor een jurk met een rechte naad in de taille, dan kun je Aafke gebruiken in plaats van de rok die bij dat patroon hoort. Meet daarvoor de onderrand van het bovenlijfje, exclusief naadwaarde, en vermenigvuldig dit getal met 1,5. Dat is de maat die je in de generator invoert als tailleomvang. Rimpel de bovenkant van de rok tot de maat van het bovenlijfje. Speld bovenlijfje en rok met goede kanten op elkaar, en stik aan elkaar vast.